Varma valkomnanden fran folket! Dag 2

Med dans och sång blir vi mottagna av LUPPENs medlemar när vi besöker dem i bostadsdistrikt 22 strax utanför Lilongwe centrum. Rörda till tårar över mottagandet visas vi in i kyrkan där mötet skulle hållas.

Traditionella ledare på möte 22 majTraditionella ledare från flertalet områden närvarar och är intresserade av att träffa MUD Africa. Både jag och Johanna är glatt överaskade över att få träffa dem. Mötets utgångspunkt är att få höra om åsikter och erfarenheter från deltagarna från utbildningen i Jämställda Markrättigheter, en utbildning som MUD Africa och LUPPEN arrangerade för ett år sedan.

”Now I know my rights and my husband’s relatives cannot take my property away from me”, berättar en kvinna som nyligen förlorat sin man. Flertalet berättar att de tack vare utbildningen känner de sig tryggare i att gå till Stadskontoret och registrera sig som ägare på sina marker.

Sprid kunskapen till nya områden är den kommentar som återkommer från flera av deltagarna. Att ha kännedom om sina rättigheter är i sig en rättighet som vi inte alltid tänker på. Bland folket på mötet i distrikt 22 där vi befinner oss, finns en vilja att få mer kunskap!

Kvinnlig ledare berättar
Imorgon träffar vi åter LUPPENs volontärer för att gå igenom rapporter från föregående projekt och påbörja arbetet med att skriva nya projektplaner. Idéerna sprudlar här på den lilla koreanska restaurangen där vi sitter och arbetar jag och Johanna.De traditionella ledarna lyssnar aktivt och de som har med sig penna och papper antecknar vad som sägs. En av dem har ett förflutet från parlamentet och förklarar att lagen om landrättigheter i Malawi är ny. Att sprida kunskapen om lagen är därför viktigt och det kan inte nog poängteras att både män och kvinnor ska ta del av den.

Stäng meny