Tung träff i Tumbwe

Fattigdomen gav oss en käftsmäll idag. De flesta grupper vi besöker är kraftfulla och visar hopp om en ljusare framtid. Idag var vi i Tumbwe, som är en informell bosättning. Det vill säga att det är staten som äger marken och människorna som lever där har byggt sina hus utan lov. Det var trötta ögon, utslitna kroppar och barn i dåligt skick som mötte oss med en ganska stillsam sång.Image

Vi träffas i ett hus med ännu inte stampat jordgolv. Flugorna envisas med att flyga in i ögon och näsa. Vi pratar om utbildningen, ett par av dem har gått den. De berättar att de bättre förstår sina rättigheter idag. Men vi tvekar på om de verkligen har möjlighet att använda dem. Orkar de?

Vi är rätt nedslagna när vi är klara med mötet och åker för att hämta upp bilen som vi ska hyra resten av tiden i Malawi. Det är en rejäl sak med fyrhjulsdrift som nog ska ta oss upp för bergen i norr. Lite skranglig, men vi testkör den till ett barnhem vi ska besöka en bit utanför Lilongwe imorgon innan vi drar iväg på längre äventyr.

Det finns skillnader mellan bosättningarna som vi kommer att ta med oss i utvecklingen av projekt framöver. Under kvällen träffar vi John Chome. Han fungerar som vår rådgivare och arbetar som landschef för UN-Habitat (FNs bosättningsprogram) i Malawi. Mötet med John piggar upp. Han har idéer och kommer finnas med som stöd för utvecklingen av kommande projekt. I samverkan med FN och ActionAid kommer vi hitta vägar för att nå fler människor på fler nivåer. Vi ska arbeta för att nå gruppen och grupper som de vi träffade i Tumbwe än bättre i framtiden.

//Hanna & Johanna

Image

Image

Detta inlägg har en kommentar

  1. Underbarani! Jag hoppas ni har det bra! Skönt å höra att John kunde pigga upp er!,

Kommentarer är stängda.

Stäng meny