Nyårskarameller från MUD Africa

DSC_8625Vi har under året nått över 500 fattiga i Lilongwe i våra utbildningar om jämställda markrättigheter. Dessutom finns vi i bosättningarna och följer upp och ger råd och stöd kontinuerligt. Ett par av de som genomgått utbildningen eller varit med i någon av studiegrupperna ledda av informanterna från utbildningen har registrerat marken de lever på. Ett par har vittnat om hur de förlorat sin man och varit utsatta för press av mannen släktingar att lämna marken, då har den traditionella ledaren gått emellan och gett henne rätt att stanna. Det är framsteg. Vi flyger inte fram, men vi är med om en förändring.

Under april/maj arbetade Erica och Johanna i Lilongwe och i november/december Hanna och Johanna. Stor del av besöken handlar om att möta människor och prata med dem de gäller. Vi reser runt i bosättningarna och träffar medlemmar och människor som gått DSC_9267utbildningen eller blivit utbildad av någon som har gått den. Vi följer upp ekonomi och rapporter, ser så att alla kvitton stämmer. Vi håller alltid i en datautbildning för vår partnerorganisation LUPPEN:s (Lilongwe Urban Poor People’s Network) volontärer. Under besöket i november/december fokuserade vi även på visioner och framtid. Projektidéer arbetas fram tillsammans med dem det gäller.

Vi har under året startat processen med en ansökan om medel från SIDA genom Forum Syd. Det är en tidskrävande process, men de kontakter vi haft med handläggare gör oss hoppfulla inför framtiden. Nästa års verksamhet kommer finansieras med hjälp av våra månadsgivare och med insamlade medel från andra håll, och i början på 2015 siktar vi på att kunna arbeta vidare med medel från SIDA.

Run4Rights i 2013-09-21 22.55.06september har blivit en tradition. Det var tredje året i rad som vi sprang för jämställda markrättigheter i Slottsskogen. I år var vi många som var med och arrangerade, det märktes! Istället för att traska runt och plocka ner banden på banan i mörkret var vi klara efter bara någon timma. Vid start och mål visades en fotoutställning och film om projektet, det såldes fika och t-shirts till ackompanjemang av livemusik från LOU. Restaurang Hos Pelle, Hotell Nääs Fabriker och Stena Line sponsrade med mycket uppskattade priser. Tillsammans samlade vi in 15 000 kr under dagen!

I samband med loppet fick vi chans att vara med i både GP och Lerums Tidning, vilken spridning! Efter artikeln i GP fick vi ett par nya månadsgivare, och en ny samarbetspartner i Malawi Sweden Cooperation (MASWE). Det är en Göteborgsbaserad förening som framför allt stöttar ett barnhem och kvinnocenter i Malawi. I november besökte vi barnhemmet och träffade barnen och den starka damen Mrs Theresa Moyo som driver det. Hon visade ett välskött barnhem och beskrev den ständiga kampen hon och hennes vänner bedriver för att få det att gå ihop.

Jag ser fram mot 2014. Mot bakgrund av 2013 års händelser tror jag att det kommer bli ett utvecklande och spännande år. Jag tror att vi kommer träffa fler kvinnor och män som använder sina rättigheter och att det på sikt verkligen leder till en minskad fattigdom och en höjd ställning för kvinnorna i Malawi.

Tack för ditt stöd till MUD Africa och ett Gott Nytt År!

//Johanna med hela styrelsen

Stäng meny