Lämnat Malawi – för den här gången!

Då har även jag lämnat Malawi för den här gången, efter över 33h resande har jag efter 6 månaders kringflackande åter satt mina fötter på Europeisk mark. Av någon anledning inte i Sverige än, hoppas dock att få träffa MUD Africas resterande styrelse i början på september!

Att lämna Malawi inger en oerhört tudelad känsla. Till viss del är det skönt att kunna koppla bort och på distans kunna framarbeta förslag till projekt, söka bidrag och planera aktiviteter för att kunna stärka och hjälpa de lokala samarbetsorganisationerna i landet. Den andra känslan är mer ledsam, landet Malawi samt det arbete vi gör tillsammans med lokala organisationer har skapat ett emotionellt band till de som är involverade i våra projekt och Malawi som helhet. Detta emotionella band gör svårt att helt koppla bort även om detta görs ideellt, och administrationen av projektrapportering är utanför denna värld tidskrävande från tid till annan. Föreningens vision är att arbeta för stärkta jämställda landrättigheter, för att nå dit avser jag fortsätta hålla mitt ord till LUPPEN och MIRECE – jag tänker göra allt jag kan för att återkomma, hjälpa och stärka!

 

Vägen till säkra levnadsförhållanden och jämställda landrättigheter i Malawi är lång, men med er hjälp och era bidrag kan vi lyckas!

 

För att ge er en inblick i vad som hänt sedan förra blogginlägget kan jag berätta följande:

(1) att vi fått ta del av en rapport från Mchinjis (distriktet MIRECEs medlemmar bor i) Social Welfare Office vilken redogör för problemen i bosättningen, allt från Malaria, hudsjukdomar och undernäring till arga bosättningsgrannar som försöker elda ner deras bostäder. Hjärtskärande läsning, men i rapporten ser jag flera delar vi kan hjälpa till med i ett kommande projekt.

(2) hade ett möte med chefen och dess underhuggare vid Malawi Human Rights Commission och fick veta att de ska presentera en rapport kring de fd. tobaksodlarnas ohållbara situation i landet – en rapport som borde vara klar för publicering vilken dag som helst nu. Dessutom förklarade chefen att han gärna är med och planerar/arrangerar en advocacy aktivitet – t.ex. en debatt med stakeholder på högsta nivå, samt att Malawi Human Rights Commission såg möjligheter att kunna bidra med hjälp för konflikthantering både intern och extern (läs ovan gällande arga bosättningsgrannar).

(3) Flywell Somanje presenterade mig för ansvarig utgivare för Malawis största tidning “The Nation” och han var intresserad av att göra ett reportage om kommande projekt med ett “inför-avsnitt” innehållande en intervju med representant för MUD Africa. Samt ett nedslag under pågående projekt och en summerande artikel. Mycket spännande, hoppas det blir av :) All publicitet för projektet och de fd. tobaksodlarnas situation är till godo och kan bidra till lyckat påverkans arbete.

Ovan är väl de tre huvudpunkterna för vad som hänt egentligen. Har iofs påbörjat en process för att registrera MUD Africa som NGO i Malawi – för att kunna anställa personal och på så vis underlätta all kommunikation och administration i landet. Denna process medför att jag träffat jurister och personal vid departementet för jämställdhet i Malawi (som tydligen har ansvaret för att godkänna nya NGOs).

Avslutningsvis vill jag vända mig till föreningens medlemmar, månadsgivare och människor som vid enstaka tillfälle skänkt en slant till MUD Africa. Forum Syd har haft oerhörda problem att få till sin administrering vilket lett till att vi fortsatt inte erhållit den summa vi blivit beviljade för utföra den utförda förstudien. Alltså, kostnaderna för denna förstudie har vid skrivandet av detta blogginlägg kommit från MUD Africas egna kapital, vilket betyder att utan er hjälp hade vi inte kunnat genomföra denna förstudie! Utan er hade förstudien med MIRECE aldrig kunnat äga rum. Tack!

//Markus Adolfsson

Stäng meny