Inte mycket nytt på horisonten

Vad gäller projektet och arbetet kring jämställda landrättigheter har det den senaste veckan inte hänt speciellt mycket. Kan väl å andra sidan inte vara full galopp hela tiden. Även om det ibland känns som att man vill göra allt på en gång, gärna igår. Så finns det ingenting att berätta? Det finns det alltid.

Till att börja med så fick jag dagen efter senaste inlägget vandra ner till Immigration Office för att förlänga mitt på dagen utgående visum. Malawi, precis som alla andra utvecklingsländer är ständigt drabbat av korruptionsskandaler och till följd av de senaste årens eskapader så har staten infört ett system, ett mycket krävande system. Kontakter med myndigheter där pengar är involverat, där ska det också vara uppdelat ansvar, maktspridning på tjänstemannanivå in absurdum. För att förlänga visum behöver man således först fylla i en blankett hos individ nummer ett, ta blanketten till individ nummer två för stämpel, vidare för betalning hos individ nummer tre och avsluta hos första individen för signering. Hade jag inte haft sällskap så hade jag nog gått vilse och tappat hoppet.

Nu har jag, nästan, visum för resterande vistelse i Malawi. Saknar två dagar. Tänker att det löser sig. Orkar inte riktigt engagera mig i det för tillfället.

Spenderade helgen vid sjön. Lärde mig spela det Afrikanska spelet Bao, ser ut som Kalaha men ack vad skenet bedrar. Enda likheten är att man spelar med kulor. Testade också att dricka något så exotiskt som majsöl, bara det att det inte alls är öl, är starkare än vodka och var dessutom bryggt i en lerhydda. Gäller att försöka smälta in.

Åter till projektet. Mina små personliga äventyr är kanske inte anledningen till att jag egentligen skriver dessa uppdateringar. Men bjuder på det.

Har haft möte med LUPPENs Advisory Boards ordförande, tillika min kontaktperson enligt dokumenten inskickade till Göteborgs Universitet för att min praktik ska vara försäkrad, tillika anställd hos City Council Lilongwe. Mötet var givande och vi diskuterade projektet och vad Advisory Board kan bidra med för att utveckla LUPPEN och för att vi ska erhålla bästa möjliga resultat sett till projektet. Tror att detta möte kan underlätta framtida mötens framgång. Fick också med mig en hel del frågor att ta upp med MUD Africas styrelse hemma i Sverige.

Vidare har jag hjälpt LUPPEN att planlägga kommande aktiviteter kopplade till båda MUD Africa och ActionAid. Ytterst välbehövligt. Bilden nedan är schemat över närmsta två månader.

IMG_0756 (2)

Nu tar jag helg. LUPPEN arbetar med projektaktiviteter kopplade till ActionAid och jag kan således göra annat. Har på agendan att få kontakt med UN-habitat för att få lite lösa trådar att falla på plats, så inte riktigt helg än men nästan.

Avslutningsvis. Ni kanske undrar hur det står till med torkan och hur det går för Afrika i övrigt? Då kan och vill jag rekommendera en artikel från The Guardian: http://gu.com/p/4tcqv/stw

// Markus

Stäng meny