Halva förstudien genomförd

Det har nu gått fem dagar sedan förstudien officiellt startade, jag landade förvisso i Malawi för åtta dagar sedan, och vi har således nu spenderat fem dagar med att aktivt arbeta med förstudien – tillsammans med MIRECE – vilken Forum Syd godkänt och tilldelat oss pengar för. Detta har varit fem intensiva dagar med åtskilliga timmar spenderade i bil.

För att backa bandet och ge er en inblick i vad vi faktiskt har gjort följer här en genomgång och bilder. I söndags, 22/7, träffade vi så äntligen MIRECEs energiska ledare Flywell Somanje i Kasungu – 15 mil norr om Lilongwe – för att diskutera vad som komma skall. Ett givande samtal om våra workshops och det planerade besöket i den nya bosättningen Rusa New Settlement, utanför Kapiri. Dit 800 familjer nyligen flyttat, hälften av MIRECEs medlemmar.

De av er som läser detta och även följer vår Facebooksida har säkert redan sett ett kort inlägg om vårt besök i denna bosättning, men det tåls att upprepa. Besöket efterlämnade oss med en känsla av hopp, men även en känsla av förtvivlan och viss förvirring kring vad vi som liten förening faktiskt kan göra för dessa familjer. Behoven var så oerhörda, och mångfaldiga. Det saknades egentligen allt förutom vad det verkar aldrig sinande hopp. Med det sagt, vi samlade nya krafter för att åstadkomma en vecka med bra workshops och projektplanering!

Tisdag, dagen efter besöket, första dagen med workshop började med en tid av att lära känna varandra. MIRECEs exekutiva kommitté bestående av 15 personer och jag och Johanna. Det var idel nya ansikten för mig och Johanna. Samt, tid för oss att faktiskt förklara närmare varför vi har dessa dagar tillsammans och vad vi vill åstadkomma. Vidare utförde vi en stakeholder analysis – en analys av aktörer som påverkar framtida projekt och aktörer som påverkas av framtida projekt och MIRECEs arbete. Sammantaget en ytterst produktiv dag.

Idag, onsdag, har vi hunnit med att genomföra en problemanalys. Där vi bollat olika problem MIRECEs medlemmar har att hantera – det bollades allt från brist på vatten, hälsoproblem, att barnen inte hade möjlighet att gå i skola och att marken var inblandat i en landkonflikt. Flertalet aktörer är intresserade av marken, och flertalet omkringliggande bosättningar och aktörer ser de nya grannarna som ett hot mot deras egna säkerhet. Vi genomförde dessutom en SWOT-analys av MIRECE som organisation. Vill påstå att dessa två dagar varit innehållsrika och givit MUD Africa och MIRECE mängder av värdefull information att använda vid framtida projektansökan och vid framställandet av en projektplan, samt tillhörande mål och aktiviteter. Mål, aktiviteter och risker är för övrigt något vi kommer diskutera under torsdagen.

Ser fram emot två dagar till med MIRECE i Kapiri, på återseende!

// Markus Adolfsson

Stäng meny