Förstudien avlutad, men ändå inte…

Söndag. Ännu en vecka har gått. Enligt Forum Syds mall får en förstudie enbart vara 14 dagar, här sitter jag dock fortsatt i Malawi, vid Malawisjöns norra delar och tänker på de veckor som gått och den tid som återstår. Tänker på ojämlikheten mellan nord-syd, mellan oss i välutvecklade priviligierade Sverige och de i Rusa New Settlement samt Malawi i allmänhet. Detta är en ständigt medveten om. Dock, blir det lite utav ett brutalt uppvaknande när en åker till sjön för att njuta av det goda livet för några dagar. Här kan en checka-in på ett boende med utsikt över sjön och låtsas som att världen utanför inte existerar, svälter och lider.

You guys are hard workers. En mening som förvisso får tas med en nypa salt, när den kommer från ledaren för den organisation vi försöker hjälpa att hjälpa de f.d. tobaksodlar-familjerna i Kasungu och Mchinji-området. Med en nypa salt, då relationen oss emellan även den är ojämlik. Att vi ses som hard workers tänker jag beror på att vi, MUD Africa, arbetar ideellt och utefter små medel. Då krävs det ofta att en åker minibuss med lokalbefolkningen, äter den lokala maten och gör sådant andra organisationer (oftast) inte gör. Närvarar och försöker förstå, engagerar sig mentalt och rent fysiskt besöker de vi vill hjälpa.

Nu vill jag inte klappa mig själv eller MUD Africa som förening på axeln och påstå att vi är bättre än det stora antal andra hjälporganisationer. Det är dock något visst som etsat sig fast i minnet under de veckor jag och Johanna utfört en förstudie med MIRECE. Nämligen det faktum att de flesta NGO:er tydligen går under ett epitet som enkelt översatt blir “skrivbordsaktivister” – organisationer och människor som helt enkelt bara sprider pengar omkring sig för att lätta på samvetet och försöka hjälpa utan att sätta sin fot bland lokalbefolkningen. Utan att försöka förstå deras liv och vad som behöver göras.

Engagemanget i Malawi och i MUD Africa är inget undertecknad ser som någon skrivbordsaktivism – därför försöker jag alltid vara just en hard worker. Dock är skrivbordsaktivismen påfallande, svårt att vara annat i Sverige, vilket är merparten av året. Men varför engagerar sig någon ens under volontära former? Varför engagerar vi i MUD Africa oss utan ersättning och ägnar fritid och semester åt att försöka göra något? Rent krasst är det väl för att livet ska ha någon mening. Det ska sägas att mycket kan göras bättre, men försöka är väl det minsta vi kan göra?

Hur som helst! Innan jag åkte till sjön för att koppla bort, för att samla krafter inför den fortsatta vägen mot ett nytt projekt hade jag flertalen möten i Lilongwe.
Möte 1, träffade delar av MIRECEs board of trustees (fem medlemmar), av de två närvarande innehades positioner i samhället såsom titeln f.d. parlamentsledamot – en engagerad och auktoritär kvinna, samt en jurist som hade mycket kloka ideér och tankar. De verkade sammantaget väldigt insatta i de f.d. tobaksodlarnas liv och öden och ville klargöra att de ville hjälpa till att säkerställa att samarbetet mellan MUD Africa och MIRECE fortlöpte utan problem.
Möte 2, träffade chefen för implementeringen och övervakandet av Malawis nya landlag. En upptagen man, men han bokade in ett möte på stört efter att jag hörde av mig. Vilken kanske förklaras av att han var passionerat intresserad av landrättigheter och det visade sig dessutom att MUD Africa tydligen anlitat honom som föreläsare vid en av aktiviteterna som ingick i senaste projektet med LUPPEN. Vi ska träffas igen imorgon (läs måndag) – är inte helt spikat – för att tillsammans med människor från andra myndigheter försöka reda ut de rättsliga processerna kring Rusa New Settlement och hur vi tar processen vidare. Spännande.
Möte 3, jag och MIRECEs ledare Flywell Somanje hade ett möte med Malawi Human Rights Commission – vilket egentligen inte ledde till så mycket konkret väl på plats, annat än att det planerades in ett nytt möte nästa vecka tillsammans med chefen för kommissionen.

Avslutningsvis, en vecka kvar för mig i Malawi. Imorgon, måndag, åker jag tillbaka till Lilongwe för att förhoppningsvis klargöra den legala processen kring Rusa New Settlement vid ett möte på landministeriet. På tisdag bär det återigen av till Malawi Human Rights Commission, och på onsdag åker jag minibuss till Mchinji för att träffa distriktets chef för att få vårt projekt godkänt. Allt om detta i ett senare blogginlägg!

Har ni några frågor kring vårt arbete är det välkommet med frågor till info@mudafrica.org.

//Markus Adolfsson

P.S. Glöm inte att ni gärna får hjälpa oss att hjälpa andra – via bankgiro: 538-8640, eller swish: 123 449 58 00. Alla bidrag är välkomna och hjälper oss i de egenbidrag (10% av det belopp Forum Syd tilldelar ett projekt måste täckas av ansvarig förening). Dessutom har vi tänkt att försöka hjälpa de f.d. tobaksfamiljerna med saker som inte kan ingå i ett Forum Syd-projekt – t.ex. beloppet, 50 kr kan ge en familj på 6 personer ett myggnät och skydd från Malaria. D.S.

Stäng meny