Facilitate away!

Hejsan!

Sedan sist har projektmomentet Training of Trainers (TOT) Base äntligen dragit igång här i Lilongwe! Även om det mesta ser ut som vanligt nere på stan är det full rulle på kontoret. Vi har ägnat de flesta av veckans dagar åt att exempelvis lista ämnen för utbildningsdagarna och se till att vi inte missar att ta upp nåt viktigt, kontakta tänkbara föreläsare som ska hålla föreläsningar, och ta reda på och boka lokal som kommer fungera för ändamålet.

20161121_095000

Som tidigare nämnt är det inte första gången LUPPEN ställer till med träningstillfällen. Det är ju bl.a. genom den här sortens evenemang som 37 av Lilongwes olika bosättningar numera har etablerade lokala medlemsgrupper som alla bedriver utbildning kring och observation av landägandefrågor på så mycket gräsrotsnivå att man får fläckar på knäna bara man tänker på det! Ok nu kanske jag hetsar upp mig en smula, det är inte alltid allting fungerar friktionsfritt. Men så är det ju överallt.

För det är roligt att sitta och lyssna på LUPPEN när de sätter fart. Och vad det låter har de full koll också på dessa helt nya medlemsgrupper. En del av förberedelsearbetet handlar om att se till att det i vart och ett av de fyra till LUPPEN nyast anslutna områdena bjuds in rätt sammansättning deltagare till TOT-dagarna. Utbildningen kommer att ske vid två tillfällen à två dagar – två områden i taget – och från varje bosättning ska 25 kvinnor och 25 män bjudas in, utan vilka 25% ska vara traditionella ledare (och både kvinnliga och manliga sådana förekommer). Det är upp till respektive lokala gruppledning att sätta ihop inbjudningslistan och just den punkten är viktig att vi håller ett öga på.

Igår hade vi apropå detta en kul diskussion där de exekutiva ett tag dividerade om vilka LUPPENs verksamhet generellt vänder sig till, män eller kvinnor? Huvudverksamheten kretsar ju kring att öka kvinnors landägande och engagemang i de peri-urbana områdena i Lilongwe, betyder det att män eller kvinnor är mottagare? Till slut ledde samtalet ändå fram till att såväl Equal Land Rights For All liksom LUPPENs verksamhet i stort vänder sig lika mycket till kvinnor som män, 50/50, då det är den metod de tror leder till jämlikhet på bästa sätt. Jag tycker att det är inspirerande att få sitta mitt i en så väletablerad och rutinerad organisation och lyssna på hur de förklarar sina ståndpunkter för varandra och ifrågasätter varandras resonemang, en typiskt kreativ process trots att de är mitt i ett sedan tidigare fastställt program. Det gäller att veta var man står och varför! Annars kommer vi ju ingenvart.

Allt gott från ett stundvis molnigt men alltjämt torrt Malawi,

Matilda

Stäng meny