En tredelad uppdatering om arbetet i Malawi
Det var ett tag sedan vi uppdaterade om hur det går med vår projektverksamhet och arbete för stärkta markrättigheter tillsammans med de fd. tobaksodlarna i Malawi. Det finns egentligen tre uppdateringar att göra.
Den kopplas till det i år avslutade tvååriga projektet finansierat av ForumCiv. Detta projektet gav verkligen arbetet vind i seglet och tre förändringar är noterbara:
- Konfliktnivån i närområdet har sänkts till följd av lyckat arbete med konflikthantering och medling,
- Kunskapen om rättigheter inom MIRECE och deras kapacitet att agera språkrörsorganisation har stärks, och
- Markrättighetsarbetet har fått nationell uppmärksamhet till följd av det påverkansarbete som varit en stor del av projektet. Detta blir tydligast då Malawis kommission för mänskliga rättigheter (MHRC) har skrivit en rapport med tydliga rekommendationer till ansvarsbärarna (läs: regering och lokala myndigheter) – denna rapport har nyligen följts upp och MHRC har meddelat att det kommer övervaka regeringens arbete med att hjälpa rättighetsbärarna – de fd. tobaksodlarna.
Därtill har projektet granskats av revisorer i både Malawi och Sverige utan några synpunkter på den finansiella hanteringen. Det känns skönt att projektet medel som baseras på bidrag från ForumCiv (95%) och månadsgivare (5%) hanteras väl och dokumenteras enligt konstens alla regler!
Den andra uppdateringen kopplas till att MUD Africa och MIRECE strax efter sommaren startade ett projekt med fokus på att undersöka jämställdheten och situationen för kvinnor bland de rättighetsbärare vi arbetar med. Tillsammans med facilatorer samlade MIRECE kvinnor och män i Rusa New Settlement för att diskutera livssituation, maktfördelning, och kunskap om demokratiska processer. Resultatet är inte oväntat, men ändock prekärt. Även om kunskap inom MIRECE som organisation kring jämställdhet, rättigheter, och demokratiska processer ökat går inte samma utveckling att skönja bland invånarna (rättighetsbärarna). I korthet:
- Merparten av makten bland invånarna ligger hos män både när det gäller beslut i hemmet och i bosättningen.
- Kunskapen om mänskliga rättigheter ytterst låg och kunskapen om demokratiska processer utanför bosättningen likaså väldigt låg.
- 100 % av bosättningens invånare beräknas leva under fattigdomsnivån och situationen i Rusa New Settlement är värre än situationen hos bosättningar i närområdet.


Den tredje uppdateringen, för att bemöta ojämlikheten i Rusa New Settlement och för att fortsätta påverkansarbetet mot ansvarsbärare (läs: regering, lokala myndigheter) har MUD Africa och MIRECE lämnat in en ansökan om ett nytt projekt till Forum Civ. Beslut beräknas komma innan årets slut.
Avslutningsvis vill vi passa på att tacka alla månadsgivare och alla som inkommit med engångsdonationer för att ni möjliggör vår projektverksamhet. En projektverksamhet för stärkandet av markrättigheter och förbättrade levnadsförhållanden för några av världens fattigaste grupper.
Vill ni veta mer om våra projekt är ni varmt välkomna att skicka frågor till info@mudafrica.org