En live debatt och många håriga husgäster!

Nu är pilot projektet avslutat mellan Mud Africa och Mirece och den sista större aktiviteten som hölls var en live debatt. Huvudsyftet med debatten var att ansvariga för tidigare tobaksodlares situation skulle ställas till svars. Tanken var också att ge tidigare tobaksodlare en plattform där de hade möjlighet att kräva sin rätt till land. De som deltog på debatten var; medlemmarna i Mirce, representanter från de 13 olika bosättningarna (se tidigare blogginlägg för närmare förklaring), politiker på lokalnivå och en representant från en lokal Ngo. Mirece försökte få ägare till tobaksfastigheter och högre uppsatta politiker att komma men tyvärr dök de inte upp.

Anders, Muds förra praktikant var här i några veckor för att hänga med Luppen. Han gjorde mig även sällskap under debatten. Här är vi med Somanje Flywell, grundaren av Mirece.

Jag fick smådelar av debatten återberättade för mig. Ett exempel på ett meningsutbyte som ägde rum var att tidigare tobaksodlare tog upp att de ofta kallas”refugees” eller ”foreigners” här i Kasungu då de (eller deras föräldrar) ursprungligen kommer från andra distrikt i Malawi. De i panelen sa då att tidigare tobaksodlare är medborgare i Malawi och därför inte är något av detta. De menade också att tidigare tobaksodlare har rätt att bosätta sig vart de vill oberoende av vart de ursprungligen har sina rötter i Malawi. Ett annat exempel var att tidigare tobaksodlare frågade de i panelen hur och när de ska bistå dem med land men då fick de inga direkta svar. Lokala politiker sa att det första steget är att registrera alla tidigare tobaksodlare. De menade att registrering av dem är viktigt då de inte vill att människor från andra distrikt ska komma till Kasungu och hävda att de är tidigare tobaksodlare för att få land gratis.

Såhär såg det ut under live debatten. I bild; deltagare till höger, media rakt fram och panelen till vänster.

Efter live debatten tog jag och Anders oss tillbaka till Lilongwe. Sedan början på December har vi nästan dagligen fått besök av oönskade gäster där vi bor. Därför har vi spenderat många kvällar med att på olika sätt försöka få ut såväl råttor som diverse spindlar som härjat runt i huset. Detta har spridit skräck ibland oss och vissa försiktighetsåtgärder har därför vidtagits för att i största möjliga mån kunna undvika närkontakt med nya gäster. Bland annat har vikten av att myggnät stoppas in ORDENTLIGT diskuteras och även att gympaskor bör genomsökas GRUNDLIGT innan de tas på. Nu några veckor in i regnsäsongen har detta blivit vardagsmat och jag kan stolt säga att nästan ingen i spindel eller råtta kan skrämma mig! Även om jag måste erkänna att en lite väl närgången skorpion här om kvällen fick mig att vilja skrika rakt ut…..

En utav många nya gäster som checkat in senaste veckorna ☺

På återseende!

 

// Celina

Stäng meny