Äntligen framme i Lilongwe

Efter en lång resa från Göteborg landade jag i Lilongwe igår. Här väntade Markus, som rest från Kina och var framme redan i tisdags. Det gav honom ett par dagar att fixa praktiska bitar så som boende, bil och material till workshops.

Syftet med resan denna gång är att tillsammans med vår samarbetspartner MIRECE göra en förstudie och en plan för ett framtida projekt. För detta har vi fått medel från Forum Syd, som har ramavtal med SIDA och vidareförmedlar pengar från vår statskassa till biståndsverksamhet. I alla projekt som finansieras genom Forum Syd krävs en egeninsats, som våra månadsgivare och supportrar bidrar till. Tack för att ni gör det möjligt!

Vi har idag passat på att träffa våra vänner i LUPPEN, som vi arbetat med i 7 år med projekt kring markrättigheter i bosättningarna i Lilongwe. De berättade med stolthet att utbildningarna de genomfört under förra hösten i vårt projekt fått spridning och att flera skolor efterfrågar liknande insatser. De berättade också att materialet som använts under utbildningarna för deras vuxna medlemmar fortsätts att användas när de som gick utbildningen berättar för sina grannar om deras rättigheter. De bad oss hjälpa dem att trycka upp fler, då ”de är bra att ha med till polisen och visa vad som gäller när någon har blivit av med sin mark”.

Med mig från Sverige hade jag en resväska full med fotbolls-matchställ. De har fotbollsklubben Hermansby IF i Kungälv skänkt. De kommer att skänkas vidare till ett fotbollslag i en av bosättningarna. Ni blir uppdaterade om hur det gick med detta senare!

Imorgon reser vi till Kasungu, som är en mindre stad som ligger ca 15 mil från Lilongwe. Där ska vi träffa Flywell Somanje, som är grundare av MIRECE och vår kontaktperson. Vi kommer smida planer och fastställa agendan för veckan. För på måndag bär det av till Rusa New Settlement, ett oerhört utsatt område där en del av MIRECEs medlemmar bor. Jag är förberedd på att det kan bli en tung dag, den information vi har kring levnadsförhållandena i Rusa är att de har det väldigt tufft och kämpar för ett drägligt liv. Jag tror att det blir en nyttig start på veckan där vi resten av dagarna kommer att sitta ner med MIRECEs styrelse och tillsammans planera för ett projekt för att stötta dessa människor.

Vi hörs!

Johanna

Stäng meny